OM OSS


VERKSAMHETEN

Med hav, skog och berg runt husknuten är det självklart för oss att vistas i naturen. Att uppleva naturen med alla sinnen, väcka intresse för friluftsliv samt uppmuntra lek och rörelse är grunden för vår utomhuspedagogik. Genom lärande i naturen, om naturen och om allemansrätten ger vi ditt barn en bra start på en livslång relation till naturen, att värna om miljön och en hälsosam livsstil. Vi uppmuntrar barnens nyfikenhet och upptäckarglädje samt ger barnen möjligheten att utforska och utvecklas i sin egen takt i en liten barngrupp.


Våra engagerade och medutforskande pedagoger sätter barnet i centrum och arbetar varje dag för att barnen ska känna glädje, trygghet och trivsel. Alla barn ska få uppleva den tillfredsställelse och glädje det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att vara en tillgång i gruppen (Lpfö18).


Vi arbetar kontinuerligt med vår lärmiljö, både inne och ute, för att stimulera barnens nyfikenhet och deras intresse, och för att ge möjlighet till både lärande och utveckling.



LITE HISTORIA OM VÅRA LOKALER


Klostergårdens föräldrakooperativ startades 1993 av några engagerade föräldrar i Dragsmark som ville ge sina barn en nära förskola som bland annat passade familjer med kortare omsorgsbehov. Förskolan drevs från starten av föräldrarna som ett föräldrakooperativ fram till 2021 då det skedde en omorganisering och förskolan bytte namn till Bokenäsets naturförskola.


Vi ser vår förskola som en mötesplats med föräldraengagemang och där vi tillsammans skapar delaktighet och samarbete. Den familjära andan från förskolans start lever kvar än i dag och vi är stolta över vår lilla förskola och den verksamhet som har vuxit fram under åren.


Förskolan har sina lokaler i en lägenhet i anslutning till Dragsmarks hembygdsgård. Lokalen har tidigare varit lärarbostad under den tiden som huset var skola för bygdens barn. Utöver lägenheten har vi även tillgång till hembygdsgårdens sal samt den uppvuxna trädgården med äppelträd, bärbuskar och lekplats.



Skogsmulle i förskolan

Bokenäsets naturförskola är medlemmar i Friluftsfrämjandet och arbetar med konceptet Skogsmulle i förskolan. Figuren Skogsmulle skapades 1957 av Friluftsfrämjandet som är en demokratisk, partipolitisk och religiöst obunden ideell organisation som främjar friluftsliv och värnar allemansrätten.


Skogsmulle är en snäll, omtänksam, klok och nyfiken fantasifigur som är ett med naturen. Skogsmulle berättar gärna sagor, leker och sjunger med barnen i skogen. Eftersom Skogsmulle är barnens och djurens vän i skogen är respekt för naturen mycket viktigt för Skogsmulle. Genom Skogsmulle lär sig barnen att värna om naturen och varandra samtvara aktsamma i det lilla och grunden läggs för ett livslångt miljöengagemang. Förutom Skogsmulle en gång i veckan inkluderar vi även Skogsknopp och Skogsknytte i vår utomhuspedagogik.


Genom vår utomhuspedagogik vill vi skapa de bästa pölplaskarna, mossmysarna, djurdiggarna och naturnjutarna.



VÅR MAT


Vi äter ofta utomhus och på tisdagar har vi vår utflyktsdag då barnen tar med sig sin ryggsäck och kåsa för att äta vårhemlagade soppa ute i skogen, i ett vindskydd, vid havet eller på en annan trevlig plats.


Vår mat lagas från grunden av vår kock och vi lägger stor vikt i att erbjuda god och hälsosam mat. Varje måltid kompletteras med ett stort utbud av grönsaker. Barnen odlar även flera grönsaker och kryddväxter som vi använder i matlagningen. Hos oss är maten i stor utsträckning ekologisk och även sockerfri.


Under åren har vi utvecklat en kompetens för barn som behöver en anpassad kost och eftersom vår verksamhet är litenhar vi goda möjligheter att upprätthålla rutiner och kommunikation kring maten.